Povratak na listu

Istarske mumije

U Vodnjanu, mjestu sjeverno od Pule, 22 kilometra udaljenom od Medulina crkva je sv. Blaža sa Zbirkom sakralne umjetnosti. Među mnoštvom slika, relikvijara, liturgijskog ruha i posuđa nastalih od 14. do 19. stoljeća, posebnu pozornost privlače vodnjanske mumije (corpi santi). Smatra se da je tijelo

U Vodnjanu, mjestu sjeverno od Pule, 22 kilometra udaljenom od Medulina crkva je sv. Blaža sa Zbirkom sakralne umjetnosti. Među mnoštvom slika, relikvijara, liturgijskog ruha i posuđa nastalih od 14. do 19. stoljeća, posebnu pozornost privlače vodnjanske mumije (corpi santi).

Smatra se da je tijelo svete Nikoloze, benediktinske opatice umrle u Veneciji 1512. godine najsačuvanija mumija u Europi. Bioenergetičari su utvrdili da iz tijela Nicolose Burse zrači bioenergija u krugu od 32 metra. Navodno je u njenoj blizini potvrđeno 50 čudotvornih izliječenja.

U toj najvećoj istarskoj crkvi, koja može primiti do 5.000 vjernika, još su mumificirana tijela svetih Leona Bemba, Giovannija Olinija te dijelovi tijela sv. Sebastijana i sv. Barbare. Zbirka s mumijama u vodnjansku je crkvu dospjela prije 180 godina. Bježeći pred ratnom opasnošću donio ju je iz Italije Gaetano Gresler. Odgovora na pitanje - kako su se tijela koja nisu balzamirana očuvala do danas (najstarije datira s kraja 12. stoljeća) - za sada još nema.

 

Povratak na vrh

Pogledajte još: